Co dům dal a zítřek možná přinese

Růženec, nevyčerpatelný to poklad

Modlitba. Modlitba je dar, milost, výstup na vysokou horu-co si kdo pod tím pojmem představí. Modlitba je pro křesťana nezbytná, ba přímo životně důležitá-závisí na ní celý jeho duchovní život. Je mnoho způsobů modlitby, přesto mi dovolte se zamyslet nad jednou z nejstarších a podle mě nejkrásnějších modliteb světa-je to modlitba ryze kontemplativní a dokonale vhodná pro každého člověka, pro vaši babičku i pro pouštního otce. Velcí lidé svatého ducha ji vždy doporučovali a sami hojně praktikovali-jen pro příklad Jan Pavel II., Matka Tereza či Otec Pio.

Proč to píšu? Něco podobného jsem měla v úmyslu už dříve, ale nakopl mě Danos a pak jsem musela úplně změnit přístup, kterým jsem tento příspěvek původně chtěla napsat-značně se asi prodlouží, přesto jej prosím hned neodsuzujte, tato přenádherná modlitba si to jistojistě nezaslouží.

Stručný začátek s trochou teorie-zkušenější přeskočí:) Je zvykem modlit se růženec na modlitební šňůře, tzv. růženci-šňůra spojená dokola, na níž je vždy po deseti padesát malých "zrníček" a mezi nimi jedno velké-tedy jakoby pět celků-tzv. "desátků". Někdy se modlí růženec i na prstýnku, kde je jen deset výstupků-zrníček. Na malých zrnkách se recituje andělský pozdrav-modlitba Zdrávas Maria, po jednom celku (desátku) se vzdá sláva nejsvětější Trojici modlitbou Sláva Otci.. a další desátek se znovu začíná modlitbou Otče náš na velkém zrnku. Před jednotlivými desátky či přímo do andělského pozdravu se vkládá tzv. Tajemství-máme tajemství Radostná, Bolestná, Slavná a nejnovější Světla, jež nám daroval již zesnulý papež Jan Pavel II.

Trocha historie:Zvyk počítat modlitby je velice starý. Už svatý Pavel poustevník si prý vždy ráno do kapsy nabral 300 kamínků a po stanovené modlitbě jeden po druhém vyhazoval-něco takového používala i svatá Klára. Poté přišlo vylepšení v podobě spojeného provazu s uzly. Nejdříve se počítadlo používalo pro počítání Otčenášů, pak k modlitbě Zdrávasů. Ovšem autorem růžence je podle legendy sv. Dominik. Definitivní podobu růžence stanovil Pius V. v roce 1569.

Pár omylů, které bych chtěla vyvrátit:-"Růženec je jen opakování-je to kolovrátek bez přemýšlení a ne modlitba."-Jaký to hrozný omyl nedůstojný této modlitby! Musíme si uvědomit jednu zásadní věc-RŮŽENEC JE MODLITBA KONTEMPLATIVNÍ. To znamená, že není tak důležité se jen soustředit na to, CO říkáme-na jednotlivé modlitby, naopak někteří východní otcové přímo dovolovali svým myšlenkám při modlitbě rozlet. Člověku přece na mysl přijde většinou to, co ho právě trápí, tíží, čím žije a je proto logické zahrnout takové záležitosti do modlitby-zvláště do modlitby růžence. Modlitba má být přece rozhovor s Bohem a růženec nás svým stálým opakováním zdrávasů vždy s novým tajemstvím dokonale nasměrovává k Bohu, takže to, o čem rozjímáme, o čem uvažujeme, vlastně předkládáme Matce Boží a s polu s ní Bohu-Je to takové stálé NASMĚROVÁNÍ NA BOHA-proto kdo se s důvěrou a rád modlí růženec, nevěřím, že JEN STEREOTYPNĚ, ÚNAVNĚ A DLOUHO OPAKUJE TO SAMÉ-naopak, prohlubuje svůj vztah s Bohem, protože s ním sdílí své starosti i radosti všedního dne.
                                                 -"Proč zrovna Maria a proč se neobracet přímo k Bohu?" MARIA JE NEPŘEKONATELNÝ VZOR KONTEMPLACE KRISTA. Synova tvář jí patří zvláštním způsobem...Žádný člověk se kontemplaci Kristovy tváře nevěnoval s takovou vytrvalostí jako Maria. Maria jako nejbližší člověk Ježíši, která má v sobě dokonale vtisknutu Jeho podobu Jej nejlépe zná a k němu nejlépe dovede-Skrze Marii k Ježíši! Když s ní rozjímáme tajemství Kristova života, ona sama nás jimi provází. A sama předkládá Synovi naše prosby.


Kde všude se můžeme růženec modlit? Téměř všude:o) Právě pro svoji jednoduchost a hloubku zároveň nás kdykoli a v každé situaci může dokonale NASMĚROVAT k Bohu-často i při stereotypních pracích, dlouhou cestou vlakem či při řízení auta-doporučuji jen tomu, kdo to zvládne, ale třeba naše mamka zvládne při řízení cokoliv, i ten růženec:)


Moje zkušenost:už se nemůžu moc rozepisovat, tak jen tolik-Růženec mi nikdy nebyl neznámý, přesto i dobře se modlit růženec je milost. A jeho dokonalou krásu a hloubku jsem poznala v Medjugorji, kdy jsem dostala doslova nevýslovnou radost z růžence:) Přeji a vyprošuji ji i Vám a ještě něco:NIKDY NEOCHABUJTE! Nečekejte HNED zázraky, této modlitbě musíte udělat místo ve vašem životě -ale kdo to myslí upřímně, tak si místo vždycky najde. Nechtějte vše hned, začínejte pomalu...


Doporučená literatura:P. Jan Balík-Objevit tajemství růžence  -až jsem v praxi poznala krásu růžence, objevila jsem nádhernou teorii této modlitby také v téhle útlé knížečce. Proto jsem ji téměř hltala jako detektivku.:) Doporučuji všem, kdo to s modlitbou růžence myslí vážně:)


Zobrazeno 6714×

Komentáře

ObiSkyWalker

Nemůžu než souhlasit se vším zde napsaným. Růženec je opravdu nádherná modlitba, zvláště když se prožívá :-)

vald

Dobrý! Dovolím si jen malou připomínku technického rázu: Žlutá písmena na bílém podkladu nejsou to pravé ořechové pro lidi se slabším zrakem.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio