Co dům dal a zítřek možná přinese

Chvála Marii

31. 5. 2008 15:12
Rubrika: Základní info

CHVÁLA MARII

Podnětů k tomuto článku bylo spousta, moje vlastní zkušenosti, myšlenky, svět, kde úcta k Marii se tak špatně chápe, samotné signály, můj poslední článek, pár lidí….(a pár teček:)

 

 

„Hle, od této chvíle mne budou blahoslavit všechna pokolení, že se mnou učinil veliké věci ten, který je mocný.“ (Lk 1;48-49)

 

Nyní pár filosofických žblebtů-aneb přemýšlím o Tobě, Maria.

Katolíci a protestanti se mimo jiné liší velmi v podání a živoucí úloze Marie matky Boží-a v jejím uctívání. Co jsem kdy tak slyšela či četla, tak protestanti nás chápou trošku zvláštně, jako bychom mimo trojjediného Boha uctívali a zbošťovali Marii. Člověk nad tím ještě dokáže mávnout rukou v tom smyslu, že i muslimové si o nás myslí, že máme Bohy tři:) Dobře, ale co na to říct, když pod tímto vlivem a heslem, které se dostává do obecného podvědomí, se nechávají ovlivňovat i řadoví křesťané, mnohdy vesměs Ti, co ještě nenašli cestu k Marii, nevybudovali si k ní vztah a ve snaze ospravedlnit svou víru a sebe berou úctu Té, které dané Bohem náleží?? Je vůbec ospravedlnitelná myšlenka, která toto způsobila, totiž že „zbošťujeme“ Marii a kdyby i ne, že k tomu může křesťanství nevědomky vést?? PROČ zvláštní úcta právě Marii?

 

Nejprve musíme rozlišit slovo úcta a úcta jako klanění-čili ADOROVÁNÍ. Adorování patří jedině Bohu-Stvořiteli a původci všech věcí a jako takového jej uctíváme-adorujeme. Je vůbec možné, abychom tuto úctu Bohu přebrali tím, že uctíváme jeho stvoření-Marii? Kdybyste se zkusili zeptat jakékoli babičky, která se pravidelně modlí růženec a pokaždé prosí Marii, aby ochraňovala její blízké, kdo je Stvořitel, kdo je jediný původce všech věcí, tak Vám s údivem odpoví, že jistojistě právě Bůh a nikdo jiný. A Marii bude jistojistě považovat také za STVOŘENÍ. Kdybyste se jí zeptali,  jestli věří, že Maria je ta, kdo je uskuteční, tak vám zase odpoví-ne, samozřejmě Bůh to provede, ON je Pán, Maria se jen přimlouvá-oroduje. Takže znova, Bohu prostě úctu přebrat NEMŮŽEME už jen tím, že Marii vždy křesťanství pokládalo za stvoření a jako takové jí úctu projevovalo, na druhé straně jako nikdy nemůžeme zboštit svaté. Pokud někdo udělá z Marie božstvo, potom není křesťan a je zde úplně jiný problém a rozhodně není v Marii, ale v tom kterém člověku.

 

 

Dobře, ale PROČ bychom měli Marii onu úctu vůbec projevovat?? Nestačí nám ke spáse přece jenom a jen Bůh a nikdo jiný?? Ano, samozřejmě a právě už jen PROTO budeme úctu Marii projevovat. :) Někomu se to zdá možná zvláštní, ale, lidičkové drazí, ono je to přece úúúplně logické:) Ale pozor, je to logika lásky, která se dnešnímu světu zdá nelogická, proto prosme o dar Ducha moudrosti, abychom dokázali vidět jak vidí Bůh a právě tehdy budeme vidět správně.

Zkusme se na to podívat z jiného úhlu pohledu. Bůh byl tak nekonečně milosrdný a dobrý, že nám svaté v čele s Marií vůbec dal! Já nemohu než Bohu děkovat, protože právě Marií se nám zase znovu zjevuje Boží láska k nám-ach, ta krásná rovnice: Marie=láska Boží nám projevená. Jakým způsobem? Jistěže by vše mohl Bůh dělat SÁM, on opravdu nepotřebuje nikoho, ale zapomínáme na jednu důležitou, předůležitou věc, BŮH JE LÁSKA-DEUS CARITAS EST. Proto je Bůh trojjediný, proto stvořil nás-stvoření, proto se za nás obětoval až do krajnosti….(mnoho teček:) …a proto takto vyzdvihl Marii, PROTOŽE TÍMTO ZNOVU NESKUTEČNĚ OBNOVUJE SMLOUVU S ČLOVĚKEM, protože neexistuje jednotlivec, jsme společenství, údy těla Kristova a Maria jako zástupce je Bohu nejblíž-„..Ty jsi po Bohu ta nejprvnější…“-ano, tak zpíváme v jedné přenádherné písni a vězte, tím, že Bůh povýšil Marii nad anděly, tím právě POVÝŠIL NÁS, MY jsme skrze Marii hned u Boha….Jak zapomínáme na to, že jsme SPOLEČENSTVÍ. Že jeden jediný hřích nám VŠEM uzavřel cestu k Bohu, ale právě stačila JEDNA JEDINNÁ BYTOST, ona je ta, která v plnosti využila nevýslovné Boží oběti, Boží milostí byla uchráněna prvotního hříchu a tím se stala novou Evou. Maria je DŮKAZ našeho spasení a zároveň naším zástupcem před Bohem a jako k takové se k ní utíkáme. Je více než logické, že ji nám Bůh dal jako matku. Maria je naše nová smlouva před Bohem, proto ji nazýváme i spoluvykupitelkou, ne, že by její oběť nějak stačila k vykoupení nás-ona prostě svým utrpením souhlasila a stvrdila s Bohem onu novou smlouvu na Kalvárii. A protože Bůh není omezen časem, ona byla už od počátku Bohem vykoupená a očištěná  od hříchu a i proto mělo její utrpení na Kalvárii svoji výkupnou cenu. Nezapomínejme totiž na to, zase znovu-Bůh je láska, TOUŽÍ s námi spolupracovat, proto i MY můžeme přispívat svým utrpením do toho, co zbývá vytrpět do plnosti vykoupení-ne, že by Bůh na to nestačil, chápejme, zase znova ta logika lásky, která povyšuje a chce, abychom i MY se podíleli na spasení….jak je Bůh dobrý….

Proto je Maria hlavní spolutrpitelka a proto ji nazýváme i spoluvykupitelkou, kvůli nevýslovné Boží lásce, která TOUŽÍ s námi spolupracovat….Maria JE neskutečně vyjímečná…důvod je Boží láska, která nás chce mít za partnery, abychom Boha o to více mohli milovat. Nic není naše zásluha. Vše je DAR. Maria jako náš zástupce je také dar nám lidem-nesnažme se být něco více a opomíjet Marii a využívejme ji, když nám ji Bůh dal. To, že Marii opomíjíme, může být z části právě proto, že se nesnažíme Boha dostatečně milovat-potom bychom onen dar neopomíjeli.

 

 

 

Další důvody:Maria byla a je plná Boha-do důsledku a do písmene. Prosíme o Ducha sv.-jak je to dnes moderní a jak je to i potřebné-nezapomínejme však, že na Marii Duch sestoupil v celé své plnosti, ona jako jediná uchráněná prvotního hříchu v sobě Boha nosí stále. Živoucí svatostánek, živoucí chrám-náš opravdový zástupce před Bohem, na ni se totiž Bůh dívá vždy se zalíbením.

Maria je něco jako naše postraní vrátka k Bohu, které nám sám Bůh daroval:) Řeklo by se, že byla stvořená pro největší hříšníky, když oni zase znova hřeší, pak Maria pořád čerpá z nepřeberné studnice Božího vykoupení-je stále krásná a Bohu milá-skrze ni se na nás Bůh dívá, protože hřích je pořád něco nepředstavitelně hnusného, ale Boží láska se na nás CHCE dívat, proto udělala malou lest v podobě Marie:) A přesto Marii nejvíc uctívají právě svatí…..zajímavé, ne??

.

.

.

.

….(mnoho teček:)

 

 

 

Vykládala bych mnoho, mluvila…mluvila…přesto jsem neřekla ani torzo toho, co bych ráda…………

A zase:snažím se vycházet z učení církve, přesto prosím o kontrolu a opravu bludů, které mi možná ujely pod prsty….tož tak. Mějte se krásně, lidičkové drazí!

 

PS:Jinak tento článek jsem chtěla trošičku navazující na předešlý-Důležitost úcty k Neposkvrněné, kde jsem citovala sv. Maxmiliána Maria Kolbeho. Je více než zajímavý.

Zobrazeno 3347×

Komentáře

Ruda1

píšeš:Bohu prostě úctu přebrat NEMŮŽEME už jen tím, že Marii vždy křesťanství pokládalo za stvoření

Římanům 1:25 vyměnili Boží pravdu za lež a klanějí se a slouží tvorstvu místo Stvořiteli ...

Ruda1

píšeš: Marie=láska Boží nám projevená.
Římanům 5:8  Bůh však prokazuje svou lásku k nám tím, že Kristus za nás zemřel, když jsme ještě byli hříšní.

Zobrazit 34 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio