Co dům dal a zítřek možná přinese

O dobrém umírání; aneb existuje "dobrá smrt"?

20. 6. 2011 17:20

Milí...jste ochotní obětovat mi dvanáct minut svého drahoceného času?

Měla jsem příležitost věnovat se tématu umírání v rámci školy, která mě dokopala k obdivuhodným výkonům:) Ovšem to zde probírat nebudu. V rámci studentské vědecké a odborné činnosti (SVOČ) jsem vypracovala práci na téma: O dobrém umírání; aneb existuje "dobrá smrt"?. Nejsou to myšlenky mé, jen jsem v kostce prezentovala práci paní Svatošové a přidala k tomu pár dotazníků. V rámci této soutěže jsem se umístila na prvním místě.

 

Předkládám zde onen dotazník, velice by mě zajímal názor v souhrnu prezentovaný jako křesťanský. Samozřejmě bude dotazník anonymní a po vyhodnocení zde na stránkách předložím výsledky. Až po vyhodnocení zdejších dotazníků zde budu prezentovat i výsledky předešlých dotazníků spolu s mojí prací. Musím přiznat, že ač se považuji za více technický typ, tahle práce a vyhodnocování dotazníků mě opravdu zaujala, názory byly velice zajímavé a vedly mě k hlubšímu zamyšlení. Doufám, že i pro Vás mohou být obohacením.

 

Prosím, posílejte do 7.7.2011 (Datum může být měněno dle zájmu - pokud bude odpovídat mnoho lidí, uzavřu termín dřív a obráceně. Pro mé malé síly je dostačujících 30 dotazníků a maximum 50.)

 

DOTAZNÍK:

1) Co znamená pro Vás „dobrá smrt“?

 

2) Jak byste si přál (a) umírat?

 

3) Seřaďte dle důležitosti 4 oblasti, ve kterých může člověk trpět (první = nejhorší). Dle potřeby uveďte další, či dle svého uvážení uberte. Zkuste napsat proč.

Oblasti utrpení: FYZICKÁ (tělesná bolest), PSYCHICKÁ – DUŠEVNÍ (starosti, strachy, úzkosti a představy), SOCIÁLNÍ (opuštěný, osamělý.), SPIRITUÁLNÍ (např. otázky po smyslu choroby, utrpení, života a smrti).

 

4) Myslíte si, že může být eutanazie „dobrou smrtí“? Proč?

 

5) Doporučil (a) byste eutanazii blízké osobě ve svém okolí (rodiče, prarodiče)? Přál (a) byste si tak sám/sama umírat? Proč?

 

6) Víte, co je hospic a kde působí? Doporučil (a) byste jej blízké osobě ve svém okolí? Využil (a) byste jej sám/sama?

 

7) Máte bezprostřední zkušenost s umíráním (příbuzní, blízké osoby)?

 

Je třeba uvést pohlaví, věk, je-li dotazovaný student, pracující, důchodce (případně "jiné").

Je možné využít dokument ve Wordu (doporučuji) a poslat mi jej na mail (uvedeno v dokumentu). Dokument lze stáhnout na:

http://www.uloz.to/9436066/dotaznik-blog-doc

-heslo: dotazník

 

Jsem zvědavá jak malé dítě a opravdu se těším:)

 

P.S.:Jinak opravdu studuji technický obor, v letošním semestru jsem získala titul Bc. na VUT FAST, ústav statika a konstrukce staveb. Proto se omlouvám za případné nedostatky v práci, beru ji jen jako hlubší zamyšlení, které snad může být obohacující pro mnoho lidí, tak jako pro mě.

 

PRO NEDOSTATEČNÝ ZÁJEM DOTAZNÍKY NEVYHODNOCUJI. (Nu, je to škoda... kdybyste se ještě chtěli zapojit, možnost nechávám otevřenou...třeba po roce jich bude dostatek:)

Zobrazeno 2648×

Komentáře

Eowyn

Prosím, pokud se rozhodnete mi poslat dotazník, upozorněte mě, že jste jej odeslali (alespoň dokud nezjistím, že vše běží, jak má a dotazníky dostávám). Díky

Eowyn

Všem těm, kteří mi vyplněný dotazník poslali, moc díky. Škoda, že zájemců bylo tak málo.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio