Co dům dal a zítřek možná přinese

Nebe a peklo. Co to je a jak se tam dostanu?

CO JE NEBE A JAK SE TAM DOSTAT?

            Pokusím se vyvrátit pár základních mýtů, protože bez toho se nikdy nikam nedostaneme. Tedy stručně. Představa řadového Čecha: V nebi bude nuda, a jelikož to máme z dětských představ zakořeněno jako „někde nahoře“, potom tam asi bude i zima. Maximálně tam budeme hrát na loutnu a zpívat. (viz. Tom Sawyer:).

            Co opravdu učí církev: Nebe je naplnění naší osoby. Člověk stále hledá a chybí mu opravdové naplnění, ale bez Boha jej nikdy mít nebude. Vodítkem na cestě je nám láska. Láska na Zemi nás může neskutečně naplňovat. To je ale pouze předchuť nebe, protože Bůh je ten, kdo JE láska.

 

            VĚŘÍME VE VZKŘÍŠENÍ TĚLA. Nebe jako stav duše bez těla není přirozené. Byli jsme stvořeni s celým tělem. Neočekáváme konec světa. Věříme ve sjednocení Nebe a Země, naplnění lidské existence. Tehdy mrtví, co jsou v nebi, vstanou k životu a budou mít tělo. Toto tělo bude oslavené. Ježíš dal tento příslib – sám vstal z mrtvých. Jeho tělo již nebylo vydáno napospas smrti, nemocem, mohl jíst, ale nemusel, nebyl spoután časem. V toto křesťané věří. Takto nás Bůh chtěl mít, ale my jej odmítli (první Ráj). Ještě stále se nevyplnilo to, na co čekáme. Proto voláme: Přijď, Pane Ježíši a učiň si u nás své království. Sjednoť Nebe a Zemi.

            BOŽÍ DŮKAZY: V člověku je touha po věčném životě, po opravdovém naplnění a po opravdové lásce – po Bohu.

            PRO NEVĚŘÍCÍ TOMÁŠE: Že už to bylo dávno a neviděli jsme Ježíšovo zmrtvýchvstání? Bůh je dobrý. S přiblížením se naplnění příslibu někteří svatí mají stále tělo – neporušené, ač je to třeba i více jak století, co zemřeli. A to tělo čeká na zmrtvýchvstání. Např.: Bernadetta Soubirous (zemřela 1879), P. Pio z Pietrelciny…

           

            TOŽ JAK SA TAM DOSTANU?? Zase vyvrácení malého omylu. Dostat se do Nebe dle našich spoluobčanů, co sledují Hrátky s čertem: odříci si každou radost, které se ve „svaté řeči“ říká pokušení.

            Co učí církev: Miluj Boha nadevšechno a svého bližního, jako sám sebe. Miluj Boha je klíč do Nebe. A kdo Boha doopravdy nemiluje, nebude milovat ani své bližní…zase kdo miluje své bližní, tak hledá Boha, aniž by to věděl.

Bůh nás miluje. Jediná adekvátní odpověď na to je láska. Opravdová láska potřebuje svobodné tvory – proto jsme svobodní tuto lásku i odmítnout (peklo). Jednou jsme již Boha odmítli (první Ráj) a dobrovolně jsme přijali smrt. Nikdo není bez hříchu a nikdo není spravedlivý, aby mohl být ve společnosti Boha – v Nebi. Klíč do Nebe je uznat, že bez Boha se tam vlastními silami nedostaneme. Jsme příliš hříšní – všichni. Nejsme schopni se ospravedlnit. Ospravedlnil nás Ježíš, když z velké lásky za nás položil život. Kdo řekne: Já nekradu, nezabil jsem, jsem dobrý a do nebe se dostanu, klame sám sebe! Do Nebe se dostane třeba i vrah, který opravdu lituje a přijme Boží ospravedlnění. Do Nebe se nedostane ovšem ten, který řekne, že spravedlivý je. Protože potom už Boha nepotřebuje.

Kdo toto nepřijme, nemůže vejít do Nebe.

 

 

 

 

CO JE PEKLO A JAK SE TAM DOSTAT.

 

            Představa řadového obyvatele České Republiky: V pekle bude teploučko a nikdo nebude moralizovat. Ďábel nám rozumí.

            Co učí církev: Peklo je stav zoufalství, protože nikdy nebudeme naplněni a s konečnou platností, nezvratitelnou budeme od Boha, našeho jediného opravdového naplnění odříznuti. Budeme vydáni napospas nenávisti Zlého, Satana, který z hloubi duše člověka nenávidí. Na Zemi udělá vše pro to, aby nás získal, někdy i zdánlivé dobro. Nenávidí nás a závidí nám Boží lásku. Těm, kteří se pro něj rozhodnou, se bude smát a budou mu vydáni napospas.

 

           

TI, CO JSOU V PEKLE, NEVSTANOU K ŽIVOTU, ALE KE SMRTI A ODSOUZENÍ.

„Nedivte se tomu, neboť přichází hodina, kdy všichni v hrobech uslyší Jeho hlas a vyjdou; ti, kdo činili dobré, vstanou k životu, a ti, kdo činili zlé, vstanou k odsouzení.“ (Jan 5;28-29)

 

 

            TOŽ JAK SA TAM DOSTANU?? Inu, velice jednoduše. Nemusím ani krást, ani vraždit. Stačí si pěkně myslet, že na všechno stačím sám, že jsem přece až na nějaké maličkosti celkem dobrý člověk, spravedlivý. Boha nepotřebuji. Aby se neřeklo, pokud mám nějaké křesťanské kořeny, tak si třeba zajdu na půlnoční, no…

To je pokrytectví a lež. Bez Boha nikdy spásy nedojdeme. Kdo nebude volat po Božím milosrdenství, neobdrží jej. (Bůh je gentleman a nebude nám nic vnucovat, respektuje naši svobodu.)

 

            KDO SE TAM JEŠTĚ DOSTANE: Kategorií může být spousta. I ten vrah, který neprosí o Boží odpuštění, protože si to teda zaslouží.  To je ale lež a skrytá pýcha, která s falešnou hrdostí nepřijme odpuštění. Nikdo si sám Nebe nezaslouží. Nikdo. Můžeme jej pouze přijmout jako dar. To je naše vysvobození. Nebuďme samospravedliví!

 

            A KDO JEŠTĚ? Ve Fatimě viděly děti padat do Pekla mnoho duší. Hlavně ty, které na peklo nevěřily…

 

 

Bernadetta Soubirous a její neporušené tělo odpočívající v Nevers.

Zobrazeno 4290×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio